UŞAK / MERKEZ - Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulu

Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun oldukça eski bir tarihçesi vardır. Kesin yapılış tarihi belli olmamakla beraber 1840 yılında yapıldığı söylenir.

Kurtuluş savaşından önce okulumuzun bulunduğu semtin bir Rum Mahallesi olduğunu ve okulumuzun bahçesinde bir Rum kilisesi bulunduğu bilinmekte olup okul binasının bu kiliseye bağlı, yemekhane yada aşevi olabileceği söylenmektedir. Kurtuluş savaşının kazanılmasıyla ilimizi terk eden düşmanla birlikte yerli Rumlarda kaçmıştır. Bu sırada pek çok bina gibi kilisede yıkılmış, ancak okulumuzun bulunduğu bina ayakta kalmıştır. Onarımdan geçirilerek önce ilkokul sonrada ortaokul olarak kullanılmıştır. İlim, sanat, ticaret ve siyaset orta öğretimini okulumuzda yapılmıştır. Sonraları Kız Teknik Enstitüsü olarak kullanılmış ise de kısa bir süre sonra tekrar ortaokul olarak kullanılmaya başlanılmıştır. 1960-1961 öğretim yılına kadar Uşak Lisesine bağlı iken 1961-1962 öğretim yılından itibaren müstakil ortaokul olmuş ve bugünkü Halit Ziya Uşaklıgil ortaokul adını almıştır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından bu yana Milli Eğimimize verdiği şerefli görevi 18.06.1997 tarihinden itibaren de Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu olarak başarı ile sürdürmeye devam etmektedir.

Yayın: 01.12.2012 - Güncelleme: 24.11.2023 14:09 - Görüntülenme: 15385